Rotterdam Centraal Station tijdens de eerder vastgestelde uiterste inbouwdatum van de Boordcomputer Taxi. Een taxichauffeur rookt een sigaret, de ander probeert vanuit zijn auto met een raampje open wat van het mooie weer mee te pikken. Het is juli 2014, maar de meeste chauffeurs moeten nog langs de inbouwspecialist om de BCT aan het taxi-interieur toe te laten voegen. “Ik schat dat nog geen 20 procent het apparaat al heeft laten inbouwen. Velen hebben geen tijd en de uiterste datum is toch uitgesteld”, zo laat een van de chauffeurs weten. “Wat moet, dat moet”, zegt een ander. “Ik heb mijn afspraak al staan en zorg wel dat ik netjes aan de regels voldoe. We krijgen al genoeg acceptgiro’s van de politie binnen.”
In Rotterdam lijkt de Boordcomputer Taxi momenteel geen dagelijks onderwerp van gesprek. “We weten niks. Dus waar moeten we het onderling over hebben?”, zo reageert een van de chauffeurs die buiten zijn auto op klanten staat te wachten. “Ik weet alleen dat ik het apparaat op tijd besteld moest hebben. En dat het voor september ingebouwd moet zijn om de subsidie te kunnen vangen. Hoe het ding werkt, daar hebben we vanuit de centrale een bijeenkomst van anderhalf uur over gehad. Maar de dame die erover vertelde was net als wij taxichauffeur. Dus of ik daar nou wijzer van geworden ben, dat vraag ik me af.”
BCT
Taxichauffeurs in het Rotterdamse zijn verdeeld over de verplichting die ze vanuit de overheid is opgelegd. Sommigen hopen dat met de inbouw van de apparatuur ‘iedereen zich per september aan de regels gaat houden’. Anderen zien voornamelijk beren op de weg en willen ‘eerst zien, dan geloven’. Uitstel tot september lag in de lijn der verwachting, zo wordt gesteld. “Met al die faillissementen van de leveranciers zag ik dat wel aankomen. En ik zie het nog wel een keer uitgesteld worden als ik eerlijk ben. Dit is al zó lang bezig”, zo is bij sommigen de gedachte.
Aan de centrumkant van het station staat een chauffeur van met zijn zonnebril op in de zon te wachten. “Vorige week is hij ingebouwd”, vertelt hij over zijn nieuwe boordcomputer en hij wijst naar zijn voertuig. Hij stelt het een mooi ding te vinden en tevreden te zijn met de werking ervan. “Ik hoef niet meer te werken met rittenkaarten en werkmappen. Met het invullen van al die gegevens duurde het altijd een tijdje voordat ik echt kon vertrekken. Voornamelijk ‘s nachts kreeg ik daarover vragen van klanten. ‘Waarom rijd je niet weg?’ Met de BCT is het starten, pinnen en gaan.”
Boekhouding
Bij dat verhaal sluit een andere taxichauffeur zich aan. “Ik vind het vooral prettig dat ik in de toekomst niet meer hoef te schrijven. Dat scheelt me uiteindelijk waarschijnlijk een heel boekwerk”, stelt hij. De man heeft de BCT nog niet in laten bouwen, maar de afspraak is al gemaakt, zo laat hij weten. “Maar met pauze nemen op de standplaats kom ik met het nieuwe systeem niet meer weg. Nu wil dat nog wel eens het geval zijn.”
Dat er met de BCT meer gecontroleerd kan worden, dat zeggen verschillende chauffeurs overigens een goede zaak te vinden. “Misschien wordt het dan allemaal wat eerlijker in de branche”, stelt een van de mannen.
Registratie
Anderen reageren onverschillig op de op handen zijnde verandering. “Eigenlijk maakt het mij niet uit of ik moet schrijven of moet registreren via een BCT. Ik moet in de nieuwe situatie toch ook gewoon werken. Hoé dat dan precies gebeurt, dat maakt me dan ook niet zo veel uit”, zo laat een van de wachtende chauffeurs weten. Het geldbedrag dat hij in de BCT moet investeren, daar lijkt de man zich niet al te druk over te maken. “Ik kan er heel lang over klagen, maar het moet uiteindelijk toch gebeuren. Het is opgelegd, dus ik kom er echt niet onderuit.”
Een ander heeft het systeem net een dag: “Ik weet nog niet zo goed hoe ik ermee om moet gaan. Maar voor de ingewikkelde handelingen heb ik er een handleiding bij gekregen, dus dat kan ik raadplegen. Ik heb het boekje bij me in de autotaxi liggen.” Stuk voor stuk zeggen de chauffeurs in te schatten dat hun Rotterdamse collega’s allemaal de inbouwafspraak al gemaakt hebben. “Die subsidie moet je hebben.”
Subsidie
In Breda zijn over het gebruik van het nieuwe systeem andere geluiden te horen. Daar wordt de BCT door een groepje chauffeurs als ‘achterlijk apparaat’ weggezet. “Wie kwaad in de zin heeft, kan ook met dit systeem nog fraude plegen”, zo stelt een chauffeur die al sinds januari van dit jaar ervaring opdoet met zijn BCT. “Als ik wil kan ik bijvoorbeeld nog steeds omrijden. Ik heb ook al verschillende storingen gehad, en de printer waarin ik vorig jaar 400 euro heb moeten investeren, werkt niet op dit nieuwe apparaat.” Hij laat dan ook expliciet weten niet blij te zijn met de invoering van de BCT-plicht. “Voor de Belastingdienst is het waarschijnlijk een perfect instrument, maar voor ons werkt het niet.”
Hij stelt dat onderdeel van het probleem is dat hij ‘veel te veel’ handelingen moet verrichten. “Als je stilstaat na een rit, dan moet je de stopknop indrukken. Maar die reageert niet meteen. De klant heeft al een bedrag van 12 euro zien staan op het moment dat we stopten. Maar omdat het apparaat nog even doorloopt, loopt de teller bijvoorbeeld door tot 12,40 euro. De klant wil maar 12 euro betalen, terwijl ik btw over die officiële 12,40 euro betaal. Ik baal ervan. Aan alle kanten worden we benadeeld.”
Eenmanszaak
“Met schrijven ben ik sneller. Dat weet ik 100 procent zeker”, zo gaat hij verder. “En de dagstaat van één A4, zijn nu opeens vier vellen papier geworden. Het wordt er echt niet gemakkelijker op.” Ook zijn collega’s zeggen het niks te vinden en reppen over storingen in hun eigen systemen. “We lachen erom. Want wat moeten we anders.”
De mannen vinden dat het de overheid haar pijlen beter op andere zaken kan richten. “Wat lost een BCT op? Ja, je hoeft niet meer te schrijven. Maar wat het echte probleem is, is dat kwaliteit in de branche ontbreekt. We hebben namelijk veel te veel soorten taxi’s. Neem hier het station: als er via het NS-personeel een taxi geregeld wordt, dan wordt een speciaal bedrijf gebeld in plaats van dat ze van onze diensten gebruik maken. Dáár moeten we vanaf: dat overal een andere partij voor wordt ingeschakeld. We moeten weer terug naar één soort. Laat de minister zich dáár op concentreren in plaat van op allerlei investeringen die ons niets dan geld kosten.”
ILT
De Inspectie Leefomgeving en Transport stelt vanaf 1 juli 2014 inspecties op de verplichting van het hebben van een werkende boordcomputer uit te voeren. “Taxi-ondernemers die vóór 1 juni 2014 de BCT besteld hebben, kunnen nog tot 1 september 2014 subsidie aanvragen, op voorwaarde dat de BCT is ingebouwd en geactiveerd.
Diegenen die op tijd besteld hebben, maar bij wie de inbouw ná 1 juli plaats gaat vinden, mogen zonder BCT rijden. Zolang het maar vóór 1 september wordt geregeld. Tot die tijd moet er overigens wel sprake van registratie zijn in de vorm van de werkmap en de dagrittenstaat, zo wordt bevestigd.
Roosmarijn Dierick
Wil je al je vragen over de Boordcomputer Taxi beantwoord zien? Kom dan naar de Nationale Taxidag op 18 september in Maarssen met een speciale workshop over de BCT.
![Banner, NTD4, Nationale Taxidag, Congres Contractvervoer, 2014 Banner, NTD4, Nationale Taxidag, Congres Contractvervoer, 2014]()