De eerste taxibedrijven hebben inmiddels een Boordcomputer Taxi (BCT) ingebouwd in hun voertuigen. Zo beschikken 40 van de 185 taxi’s van Heilbro uit Sliedrecht al over het apparaat. De eerste ervaringen zijn positief, zegt directeur Patrick van der Hel. “De BCT heeft echt een hele grote impact op de bedrijfsvoering van taxibedrijven.” Zo kan de urenregistratie door iedereen voortaan volledig geautomatiseerd worden. En heeft de belastingdienst direct inzage in de gegevens die de BCT vastlegt. Ze zien dus precies waar het voertuig voor gebruikt wordt.
Van der Hel: „Daardoor kunnen chauffeurs niet zomaar meer de taxibus voor privé-doeleinden gebruiken. Want voor je het weet rijden ze meer dan 500 kilometer privé per jaar en moeten ze opeens bijtelling gaan betalen. Dat gaat dan om forse bedragen.”
Administratie
Maar ook de administratie en planning moet goed inspelen op het gebruik van de BCT. „Daarom hebben we gekozen voor de meest uitgebreide boordcomputer van Quipment. Dat maakt de administratie en verloning veel makkelijker”, vertelt Van der Hel. „Bedrijven die kiezen voor een minimale BCT zijn straks veel tijd kwijt aan verloning en controle van de arbeidsuren.”
Hoewel taxibedrijven nu moeten investeren in de aanschaf van de BCT, is Van der Hel ervan overtuigd dat hij deze kosten met efficiencywinsten terug verdient. Helbro heeft de registratie van de arbeidsuren volledig geautomatiseerd. „De registratie van de werkelijke arbeidstijd is perfect”, vindt Van der Hel. „Er is geen discussie meer, die zijn we voor. Want alle uren worden volledig vastgelegd.”
Taxichauffeur
Met het systeem ligt er wel een grote verantwoordelijkheid bij de taxichauffeur. „We rekenen met 10 minuten marge, bijvoorbeeld om op tijd op de school aan te komen bij het leerlingenvervoer. Die minuten betalen we ook uit. Maar als een chauffeur na de laatste rit 25 minuten stil staat en geen melding maakt van een bijzondere situatie, dan gaan we ervan uit dat hij koffie is gaan drinken. Dat gebeurt volledig geautomatiseerd.”
Groot voordeel is dat op deze manier chauffeurs gedwongen zijn om meldingen te maken van bijzonderheden. „Ik weet precies wat er gebeurt. Want doen ze het niet, dan hebben ze kans dat het niet als arbeidstijd wordt gerekend. En dat willen chauffeurs natuurlijk niet.”
Urenregistratie
Helbro gebruikt daarvoor het systeem Q-planning. Dat zorgt onder meer voor urenregistratie, rituitgifte en -planning, track-en-trace, bellen en heeft zowel een chauffeurs- als klantenportaal. Hierbij kunnen chauffeurs inloggen om hun ritten te bekijken. Klanten kunnen automatisch ritten aan- en afmelden, bijvoorbeeld als hun kind ziek is en niet opgehaald hoeft te worden. „We zijn nog maar 1 uur buiten kantoortijd telefonisch bereikbaar. Zo kunnen dergelijke wijzigingen toch doorgegeven worden.”
De Quipment BCT Focus beschikt over een ingebouwde veiligheidscamera. Bij Helbro is hij nog niet geactiveerd vanwege allerlei privacy-regels. Maar dat is hij wel van plan. „We moeten bijvoorbeeld eerst zichtbaar maken in het voertuig dat er camerabewaking is, afspraken maken over het uitlezen van data, alle passagiers op de hoogte stellen en een protocol in het voertuig aanwezig hebben.”
Camera
Overigens is het taxibedrijf wel van plan het camera-systeem te gaan gebruiken. Taxibedrijf Helbro werkt al met camera’s in sommige voertuigen op ‚probleemroutes’. „Vroeger was daar nog wel eens weerstand op onder passagiers die bang waren voor privacyschendingen. Maar tegenwoordig vinden veel klanten het juist prettig. Want het is ook om de veiligheid van de passagiers te waarborgen.” De beelden worden lokaal opgeslagen. Als er geen calamiteiten zijn gweeest, worden de gegevens iedere week opnieuw overschreven.
Als chauffeurs gaan tanken, voeren ze op de Quipment BCT in hoeveel liters er in het voertuig zijn gegaan. Van der Hel: „Zo kan ik goed het verbruik per voertuig in de gaten houden. En mochten er grote uitschieters zijn, kunnen we daar op inspelen.”
RDW-erkenning
De werkplaats van Helbro beschikt over een eigen RDW-erkenning. Dat betekent dat ze de boordcomputers zelf kunnen inbouwen. Quipment komt achteraf kijken en hoeft alleen nog maar te activeren. „Dat scheelt enorm in de kosten”, weet Van der Hel. Nu is de monteur nog 1,5 uur per voertuig bezig, maar dat zal al snel teruglopen naar één uur inbouwtijd, verwacht hij.
„Ten opzichte van de reguliere dataterminals is de BCT een vooruitstrevend apparaat”, vindt Van der Hel. „We vinden vooral de nieuwe TomTom-interface erg goed. Chauffeurs zijn vooral blij dat ze geen rittenstaat en werkmap meer hoeven in te vullen.”
Belastingdienst
Van der Hel is niet bang voor fouten doordat chauffeurs verkeerde gegevens invoeren. „Mocht iemand het apparaat verkeerd bedienen, zien we dat meteen op de centrale. Dus daar maken we ons geen zorgen over. Iedereen is zeer te spreken over het apparaat. Al zullen sommige chauffeurs er niet blij mee zijn dat het privé-gebruik van taxivoertuigen aan banden wordt gelegd. Maar ja, anders krijgen we problemen met de belastingdienst.”
Bart Pals