Quantcast
Channel: BCT | TaxiPro
Viewing all articles
Browse latest Browse all 171

Boedel BCT-leverancier Quipment verkocht voor 35.000 euro

$
0
0

Martijn Kersing van Miqumi BV/Noot Personenvervoer heeft 35.000 euro betaald voor de boedel van het miljoenenbedrijf Quipment. De aanleiding van het faillissement van Quipment is dat hij als financier, en samen met Evert-Jan van den Brandhof 50% eigenaar van Quipment, geen extra geld meer in het bedrijf wilde steken. Vervolgens hebben ze hun bestaande financiering van 1,7 miljoen euro opgeëist, pandrechten op vorderingen openbaar gemaakt en essentiële bedrijfsmiddelen in vuistpand opgenomen. Hierdoor was de Quipment Groep genoodzaakt haar eigen faillissement aan te vragen. Een doorstart met andere partijen was wegens de pandrechten niet mogelijk. Dat blijkt uit het eerste faillissementsverslag van de curator.

De curator kondigt aan in de komende periode nader onderzoek te doen naar de oorzaak van het faillissement. Alle gefailleerde vennootschappen werden, direct of indirect, bestuurd door Olof Dieckhaus. Voormalig directeur en mede-oprichter Roy Boons wordt nergens genoemd en is volledig buiten beeld.

Schade

In totaal laat Quipment een schade achter van een kleine 2 miljoen euro. De fiscus kreeg nog zo’n 130.000 euro. Tientallen andere bedrijven, zoals toeleveranciers, kregen nog zo’n 1,7 miljoen euro. Exclusief de schuld aan de financiers. De curator is nog bezig om het faillissement af te wikkelen. Verder gaat hij nog onderzoek doen naar de voor de faillietverklaring verrichte rechtshandelingen en de oorzaken van het faillissement.

De curator heeft na het faillissement met diverse partijen besprekingen gevoerd over het doorstarten van de activiteiten van Quipment. Echter doordat alle bedrijfsmiddelen waren verpand, of niet in eigendom meer waren van Quipment, werd een doorstart voor vrijwel alle partijen onmogelijk. Daarnaast waren diverse intellectuele eigendommen, zoals voor de soft- en hardware van de BCT, niet volledig in het bezit van Quipment. “Dat speelde een grote rol in de onmogelijkheid om een doorstart te realiseren met derde partijen”, meldt de curator.

Doorstart

Martijn Kersing, dga van zowel Miqumi BV als Noot Holding BV, was als pandhouder en eigenaar van diverse Quipment-bedrijfsmiddelen, eigenlijk de enige gegadigde voor een doorstart. Hij heeft via de nieuw opgerichte vennootschap QTwee Group BV de boedel gekocht voor 35.000 euro. Als gevolg van de verpanding was dat bedrag voornamelijk voor immateriële activa. Daar is de curator mee akkoord gegaan op 13 juni, een week na het faillissement.

Er waren ten tijden van het faillissement vrijwel geen voorraden meer aanwezig bij Quipment. De leveranciers van Quipment konden niet tijdig aan de vraag voldoen, waardoor veel klanten nog op levering wachtten. De voorraden die nog aanwezig waren, daar rustte pandrecht op van de investeerders. En zijn overgedragen aan QTwee Group BV na de verkoop van de boedel.

Intellectueel eigendom

Veel andere activa had Quipment niet meer, blijkt uit het verslag. De hele inventaris was al overgedragen of er rustte pandrecht op. De intellectuele eigendomsrechten van de Quipment BCT waren in de huidige vorm ook niet veel waard.

“Een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering betrof de ontwikkeling van soft- en hardware voor BCT’s en de servers die de BCT’s aansturen. Deze ontwikkeling is door verschillende partijen geschied, waardoor ook de intellectuele eigendomsrechten op deze hard- en software bij verschillende partijen liggen. Quipment Groep heeft daardoor gedeeltelijke rechten, waardoor deze niet te gelde konden worden gemaakt. De koper zal immers altijd afhankelijk zijn van andere partijen”, meldt het verslag.

Overeenkomsten

QTwee Group BV heeft bij de doorstart aan 12 personeelsleden een arbeidsovereenkomst aangeboden. Daarnaast heeft QTwee Group BV het recht verkregen om alle lopende overeenkomsten van de Quipment Groep, ook met klanten, voort te zetten. Zij heeft echter niet de verplichting op zich genomen om alle lopende overeenkomsten voort te zetten.

De reden waarom de financiers geen vertrouwen meer hadden in een normale voortgang komt volgens henzelf omdat ze geen vertrouwen meer hadden in het handelen van de overheid. “Door het, ondanks vele verzoeken vanuit de taxibranche, niet verlengen van de datum waarop de boordcomputer verplicht zou worden gesteld, kon Quipment Groep niet aan de vraag van haar klanten voldoen, omdat zij niet voor tijdige levering in kon staan”, meldt de curator.

Liquiditeit

“Dit was mede het gevolg van het feit dat Quipment als gevolg van liquiditeitskrapte niet kon voldoen aan haar betalingsverplichtingen jegens haar leveranciers. Orders moesten daarom worden geannuleerd en Quipment en haar investeerders zagen hierdoor de (potentiële) omzet verdampen. De aanbetalingen voor niet door Quipment geannuleerde, maar nog niet geleverde, orders vallen in het faillissement.” Die klanten zijn dus hun geld volledig kwijt.

De jaaromzet van Quipment bedroeg in het boekjaar 2013 in totaal 3,9 miljoen euro. In 202 was dat 2,4 miljoen euro. De afgelopen jaren maakte de BCT-leverancier ook nog gewoon winst. In 2013 bedroeg het resultaat een kleine 200.000 euro winst. in 2012 was dat ongeveer 40.000 winst. Het balanstotaal van de hele groep bedroeg in 2012 zo’n 5,5 miljoen euro.

Oorzaak faillissement

“Uit de eerste besprekingen met gefailleerden, alsmede uit het faillissementsrekest, blijkt dat volgens het bestuur het faillissement veroorzaakt is door tegenvallende verkoopresultaten, veroorzaakt door de economische crisis en de niet verbeterde economische situatie in de taxibranche”, meldt de curator. “Daarnaast zijn zowel de ontwikkelingstijd als de ontwikkelingskosten van de boordcomputer voor taxi’s langer en hoger uitgevallen dan was voorzien. Hierdoor is bij de Quipment Group liquiditeitskrapte ontstaan.”

De Quipment Group bestond op het faillissementsdatum uit 11 Nederlandse vennootschappen en één Duitse GmbH. Daarnaast hield Quipment Group BV de helft van de aandelen in het kapitaal van de vennootschap QPlanning BV. De andere helft van het aandelenkapitaal in QPlanning wordt gehouden door Munckhof Group BV. De 11 Nederlandse vennootschappen zijn gefailleerd. De 50% dochtervennootschap QPlanning en het Duitse Quipment zijn niet failliet gegaan.

Vennootschappen

De vennootschap Insigno Group BV staat boven in de groep en was enig aandeelhouder en bestuurder van de hele groep. Bestuurder was Olof Dieckhuas. Maar de aandelen van Insigno werden gehouden door de Stichting Stak Insigno Group. En de certificaten in de stak worden gehouden door Miqumi BV (Martijn Kersing van Noot Personenvervoer), EJ van den Brandhof Beheer BV en Oldi Investments BV (Olof Dieckhaus). Dat betekent dat Quipment voor 50% van Dieckhaus was, 25% van Kersing en voor 25% van Van den Brandhof. Deze aandelenverdeling was het resultaat van de kapitaalinjectie in november 2013.

De hele groep handelde onder de naam Qupiment. Hoofdactiviteit was het vervaardigen van Boordcomputer Taxi’s. Die activiteit was onderverdeeld in de verschillende vennootschappen. Zo werd software-ontwikkeling gedaan door Quipment R&D BV, datacommunicatiecontracten werden gesloten door Quipment Telecom BV, onderhoud werd gedaan door Quipment Mobile Systems BV, Quipment Netherlands BV was de verkoopmaatschappij.

Inbouw

De marketingacitiveiten werden verricht vannuit Expoboxx BV. Certificaten voor keuringen werden afgegeven aan Quipment Keuringen BV. Quipment ISN BV zorgde voor de inbouw van de apparatuur. Venuit de vennootschappen Zompio BV en Zompio Netherlands BV zijn nooit werkzaamheden verricht.

De bedrijfsmiddelen bestonden uit kantoorinventaris, computers, randapparatuur en vervoersmiddelen. Die zijn allemaal verpand aan de investeerders Miqumi BV en EJ van den Brandhof Beheer BV. Deze investeerders hebben een vordering in de hoofdsom van 1,7 miljoen. Daarnaast is een groot gedeelte van de bedrijfsmiddelen geen eigendom van Quipment, maar werden gehuurd van Noot Holding BV.

Aandelen

Verder had Quipment Group 50% van de aandelen in Qplanning BV. De overige 50% wordt gehouden door Munckhof Groep. Op basis van de statuten van QPlanning bestaat er een aanbiedingsplicht aan Munckhof. Die heeft aan de curator aangegeven er gebruik van te willen maken. Partijen zijn nu nog in onderhandeling over de prijs ervan.

In totaal had Quipment nog een debiteurenportefeuille van ruim 800.000 euro, bijvoorbeeld aan taxi-ondernemers die nog een betaling moesten verrichten voor de levering van de BCT. Die zijn verpand aan de investeerders, wat door de curator is erkend. Gelukkig voor de taxi-ondernemers hebben de meesten hun afschrijvingen gestorneerd toen duidelijk werd dat Quipment faillissement had aangevraagd.

Omvallen

Uit het verslag blijkt dat de investeerders konden beslissen over het lot van Quipment. Want zodra zij hun 1,7 miljoen terug wilden en daartoe pandrechten gingen opeisen, zou het hele bedrijf omvallen. Overigens is dat niet ongebruikelijk bij financieringen. Gevolg is wel dat er een failliete boedel achterbleef waar niemand iets aan had. Behalve de investeerders zelf, die overigens zelf ook gedupeerd zijn voor ongeveer 1 miljoen euro.

Bart Pals

Lees het verslag van de curator

Lees de financiële bijlage van de curator

Bekijk de structuur van Quipment:

Structuur Quipment


Viewing all articles
Browse latest Browse all 171

Latest Images

Trending Articles


Te koop: Peitzenberg 2, Simpelveld


Rosanna van Temptation Island in Playboy


Te koop: Zandweerdsweg 50, Deventer


Refit Midget 15 / Oostzeejol - door: jvanakker


Marieholm 33 Fortissimo - door: michielvk


Te koop: Schulpweg 14, Aerdenhout


vraag goudmerk; solid 14k of filled?


Zeer bijzondere collectie zakhorloges (veel foto's!)


Lincoln Zakhorloge


Te koop: Hondelink 113, Haaksbergen



Latest Images

<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>