Ruim de helft van de taxisector heeft nog geen Boordcomputer Taxi (BCT) ingebouwd. De eerste boetes zijn uitgedeeld. In week 28 zijn 110 taxi’s gecontroleerd door de inspectie, waarvan ruim 60 geen BCT in het voertuig hadden. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie Leefomgeving en Transport. De controle op aanwezigheid van een BCT wordt meegenomen tijdens de reguliere taxicontroles.
“Deze groep moet een verklaring overleggen en bewijzen dat de BCT is besteld”, licht ILT-woordvoerster Elif Bagci toe. “Daarvoor heeft men 14 dagen de tijd. Hiervan is het meeste nog in onderzoek. Een aantal is een proces-verbaal aangezegd.”
Overgangsperiode
Vanaf september heeft ILT meer zicht op de cijfers, verwacht Bagci. Dan loopt immers de overgangsperiode af dat taxi-ondernemers wel een BCT besteld hebben, maar nog ingebouwd mag worden.
Taxi-ondernemers die bij een controle tegen de lamp lopen zonder geldige reden voor het ontbreken van een BCT, krijgen een proces-verbaal van de ILT. “Vervolgens zal het openbaar ministerie de boete uitdelen”, vertelt de ILT-woordvoerster. Eerder maakte het ministerie al bekend dat deze 1750 euro zou gaan bedragen.
Handhaving
Chauffeurs die al wel over het apparaat beschikken, zijn nu al verplicht om het ook daadwerkelijk te gebruiken. Het gaat echter om een nieuw apparaat waar taxi-ondernemers aan zullen moeten wennen. Daarom geldt er een overgangsperiode van twee jaar met een tijdelijk handhavingsbeleid. In die periode doet de ILT lichtere overtredingen door het gebruik van de boordcomputer veelal af met waarschuwingen, tenzij er sprake is van misbruik.
Lichtere overtredingen kunnen het gevolg zijn van onwennigheid in het omgaan met de BCT, zoals bijvoorbeeld het zonder opzet verkeerd bedienen van de knoppen. Zware bestuursrechtelijke en strafrechtelijke overtredingen die met de BCT te maken hebben worden wel meteen beboet, zoals het niet gebruiken van de BCT tijdens een taxirit.
Software-updates
Ondertussen wacht de taxibranche nog met smart af wanneer de overheid het eindelijk mogelijk maakt om software-updates door de lucht te ontvangen. Nu moet daarvoor nog iedere keer naar een RDW-gecertificeerde werkplaats gegaan te worden. Met alle bijbehorende kosten en moeite.
Taxi-ondernemers die voor 1 juni 2014 een BCT hebben besteld, kunnen nog tot 1 september 2014 subsidie aanvragen conform de voorwaarden van de subsidieregeling (600 euro). “Het is verder aan de leveranciers en ondernemers om tijdig te voldoen aan de BCT-verplichting”, laat staatssecretaris Wilma Mansveld van IenM weten. “Fabrikanten moeten eventuele technische problemen met typegoedgekeurde BCT’s oplossen.”
Evaluatie
De Boordcomputer Taxi wordt eind 2015 geëvalueerd. Omdat de invoering ervan nog loopt, is het volgens staatssecretaris Mansveld niet zinvol om het apparaat al mee te nemen in de evaluatie van de nieuwe Taxiwet dit najaar.
Overigens hoeven taxi-voertuigen die uitsluitend voor contractvervoer gebruikt worden de BCT pas uiterlijk 1 februari 2015 ingebouwd te hebben. Zij kunnen dus niet beboet worden, als ze dat kunnen aantonen. Na 1 september 2014 is er echter geen recht meer op subsidie.
Bart Pals
Stel al je vragen over BCT-controles rechtstreeks aan de ILT tijdens de Nationale Taxidag op 18 september in Maarssen. Schrijf je nu in via: www.taxipro.nl/taxidag-2014