Het grootste deel van de taxisector heeft op tijd de Boordcomputer Taxi besteld. Dat apparaat moet uiterlijk 1 juli 2014 ingebouwd zijn in alle taxi’s in Nederland. 40% van de taxibedrijven heeft hun BCT’s al besteld. Nog eens 30% gaat het in februari en maart doen. 20% neemt risico en gaat het apparaat in april, mei of juni aanschaffen. De overige 10% kondigt aan te willen wachten tot na de deadline. Dat blijkt uit onderzoek van TaxiPro.nl onder 1032 mensen die werkzaam zijn bij taxibedrijven.
Taxi-ondernemers die nog afwachten doen dat vooral omdat ze op dit moment in een zeer slechte financiële situatie zitten. Dan is het volgens hen beter om een dergelijke grote investering uit te stellen. Ook geven diverse taxi-ondernemers aan dat ze ‚zich nog aan het oriënteren zijn’. En een deel van de respondenten wil zo lang mogelijk wachten, omdat zij denken dat er opnieuw uitstel komt.
KNV Taxi
Brancheorganisatie KNV Taxi heeft haar leden geadviseerd om de BCT uiterlijk begin april besteld te hebben. Uit het onderzoek van TaxiPro.nl blijkt dat 70% van de taxibranche hieraan gaat voldoen. Overigens is eerder nog beter volgens KNV, want dan kan er juridisch gezien naar redelijkheid en billijkheid niets verweten worden. Mocht dan door toedoen van anderen de BCT niet op tijd zijn ingebouwd en geactiveerd, dan vermindert de taxi-ondernemer het risico om daardoor in de problemen te komen. De leveranciers moeten op hun beurt het uiterste doen om alles op tijd in orde te maken en in te bouwen.
54% van de taxisector verwacht dat zijn volledige wagenpark op tijd over de BCT’s beschikt. 33% twijfelt daar over; ze hebben immers niet alles in eigen hand. Ze zijn ook afhankelijk van capaciteit bij de leveranciers. Slechts 9% verwacht de deadline te gaan missen. Ongeveer 40% van de taxibranche heeft op dit moment al Boordcomputer Taxi’s ingebouwd in het wagenpark. Maar helemaal vlekkeloos werken de apparaten nog niet.
Rij- en rusttijden
Althans, het BCT-gedeelte waarin de rij- en rusttijden voor de ILT en ritgegevens voor de Belastingdienst worden geregistreerd werkt wel. Maar de software voor de datacommunicatie is volgens diverse respondenten nog niet helemaal af. Dat zorgt in sommige gevallen voor storingen en haperingen, wat leidt tot extra druk op de planning. Ook vinden sommige chauffeurs het nog moeilijk om de BCT op de juiste manier te gebruiken. Het kost nog veel inspanning om hen de apparatuur op de juiste wijze te laten bedienen. Maar veel chauffeurs zijn wel blij dat ze van het schrijven af zijn.
40% van de taxibedrijven heeft zijn bestelling al geplaatst. 17% doet dat in februari, 12% in maart. Verder wacht 11% tot april, 7% tot mei en 5% tot juni. De reden om toch uiterlijk volgende maand te bestellen is omdat de taxibedrijven grote drukte aan zien komen in de laatste maanden voor de deadline van 1 juli 2014. En ze willen toch hun subsidie van 600 euro niet mislopen. Om de subsidie te ontvangen moet het apparaat voor de einddatum zijn ingebouwd en geactiveerd.
Updates
Wat overigens veel taxibedrijven stoort is dat de overheid het nog steeds niet geregeld heeft dat er software-updates door de lucht (bijvoorbeeld via Wifi) gedaan mogen worden door de leveranciers. Ondernemers kunnen ook niet zelf hun BCT-software updaten. Hoewel de overheid vorig jaar al heeft beloofd dat lichte updates in de toekomst toegestaan worden, moet dat nu nog iedere keer in een RDW-werkplaats gebeuren. Zeker bij een wat groter wagenpark, gaat dat gepaard met veel onnodige kosten.
Opvallend is dat 30% van de respondenten aangeeft de BCT niet te gaan gebruiken voor de belastingaangiftes. Slechts 15% gaat dat wel doen en ruim de helft weet dat nog niet. Overigens is dat niet verplicht, taxi-ondernemers mogen nog altijd voor zichzelf een papieren administratie voeren. Maar de belastinginspecteur kan wel de BCT-gegevens opvragen bij een controle.
BCT-gegevens
Bij de meest kale basis-BCT-modellen kunnen de gebruikers zelf hun BCT-gegevens via de USB-poort downloaden. Het betreffende XML-bestand is echter niet eenvoudig leesbaar, er is bij de leveranciers een abonnement nodig om deze gegevens te kunnen uitlezen en eenvoudig te gebruiken.
„Ze zijn niet verplicht om zelf de BCT-gegevens te gebruiken voor hun eigen administratie. Want die ‚versleutelde brij van gegevens’ die zij op hun computer zien, is als het goed is een XML-bestand. Ze zijn wel verplicht om dat aan ons aan te leveren. Het XML-bestand kunnen wij dan inlezen om de belastingaangifte te controleren”, laat de woordvoerder van de Belastingdienst weten. Hij is dan ook zeer verbaasd dat de animo van de taxisector om BCT-gegevens te gebruiken voor de aangifte zo laag is.
Administratieve lasten
“De BCT had nu juist ook als oogmerk om de administratieve lasten te doen verminderen en de kans op fouten te beperken. En de controle te versnellen. Nu maken ondernemers het zich extra moeilijk door een dubbele ritadministratie bij te houden, terwijl de Belastingdienst de gegevens van de BCT accepteert voor de fiscale bewijslast”, zegt hij.
“De fabrikanten hebben hiervoor nu juist aanpassingen gedaan om het de ondernemers makkelijker te maken en de kwaliteit van de administratie te verbeteren. Een dubbele administratie is onhandig en levert naar alle waarschijnlijkheid onnodige discussie op omdat de ondernemer en inspecteur kennelijk kunnen kiezen van welke gegevens zij gebruik gaan maken.”
Functies BCT
De meeste taxi-ondernemers (zowel contractvervoer als straattaxi) kiezen ervoor om een BCT in te zetten die, buiten de wettelijke verplichte functies, nog veel meer kan. Ze zijn bijvoorbeeld geïnteresseerd in een geïntregreerde taximeter (57%), printer (44%), track-and-trace vanuit de centrale (41%), draadloos BCT-gegevens naar de thuisbasis sturen (37%), ritcommunicatie (36%), elektronisch betalen (28%), navigatie (27%) en beveiligingscamera (16%).
Ook wordt de BCT straks gebruikt voor salarisadministratie (48%), verantwoording opdrachtgevers (42%), route-optimalisatie (39%), monitoring prestaties chauffeurs (38%) en monitoring brandstofverbruik (31%).
Leveranciers
Er zijn op dit moment drie gecertificeerde leveranciers die al apparaten uitleveren (Quipment, Cabman en Taxitronic). Eén leverancier wacht nog op certificering door de RDW (Taxamatic). De meeste respondenten die al over een ingebouwd apparaat beschikken, hebben dat van Quipment (40%). Op de voet gevolgd door Cabman (37%), Taxitronic (30%) en Taxamatic (0%). Het blijkt dat slechts een handvol taxibedrijven ervoor heeft gekozen om apparaten in te bouwen van verschillende leveranciers.
De taxisector moet voor 1 juli 2014 een BCT ingebouwd hebben in alle taxivoertuigen. De BCT vervangt de papieren werkmap en rittenstaat voor taxichauffeurs. Ook zal de belastingdienst met het apparaat veel beter kunnen controleren of taxibedrijven recht hebben op de BPM-teruggaveregeling en of er geen bijtelling betaald dient te worden voor privé-gebruik van een taxivoertuig.
Handhaving
Omdat veel taxichauffeurs moeten leren omgaan met het apparaat, heeft de ILT besloten tot een overgangsperiode van twee jaar met een tijdelijk handhavingsbeleid. In die periode doet de ILT lichtere overtredingen door het gebruik van de boordcomputer veelal af met waarschuwingen, tenzij er sprake is van misbruik. Het gaat om bijvoorbeeld zonder opzet verkeerd bedienen van de knoppen. Zware bestuursrechtelijke en strafrechtelijke overtredingen die met de BCT te maken hebben worden wel meteen beboet.
Het ministerie van Infrastructuur heeft onlangs nog bevestigd dat de invoeringsdatum van 1 juli 2014 definitief is (1 februari 2015 voor voertuigen die uitsluitend ingezet worden voor contractvervoer). De boete voor het niet hebben van een Boordcomputer Taxi (BCT) in een straattaxi, bedraagt vanaf 1 juli 2014 € 1750,-.
Bart Pals
Bekijk de uitslag van de BCT-enquete: download het rapport via deze link
TaxiPro.nl heeft een iPad Mini verloot onder de respondenten. De winnaar is:
Ton van Dalfsen van Taxi van Dalfsen uit Aalsmeer
Van harte gefeliciteerd! De iPad Mini komt jouw kant op.